Thursday, 10 October 2013

nasib marhaen. reality sucks !

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1008&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_08.htm

Memang mencuri tu salah. Tapi pasaipa pakcik ni sampai tergamak mencuri? Kita taktau, mungkin dia terdesak sangat. RM2 weh. beli air je mampu. Kita taktau mungkin dia ni dahaga/lapaq sangat. Kita taktau. Desakan hidup ni ;( Patut sebelum jadi camni, ada pihak yg bantu. dunia jgn kejam sangat. yg org pakai kereta mewah berkot bagai makan rasuah juta-juta lagu mana cerita? itu bukan desakan hidup. mencuri itu tetap salah. sebab tu pemerintah kena memimpin dgn adil jgn sampai rakyat melarat.

http://darisungaiderhaka.blogspot.com/2013/08/demi-pelajaran-anak-anaknya-bapa-ini.html.

Mencuri itu salah. Tapi dia terpaksa weh. Memang silap dia  sebab tak berfikir panjang. Memang matlamat tidak menghalalkan cara. Tapi berbalik kepada dasar, aku rasa kalau pemimpin memerintah dengan baik adil saksama, rakyat marhaen takkan sampai melarat camni. Ayah mana sanggup tengok anak-anak dia susah. Kalau dari awal ada yg membantu, takkan si ayah ni nam buat macam ni ? T____T

*tear drops*

Pemerintah akan ditanya kat akhirat nnt. Menjawab lah kau kat sana. Agihan rezeki yg tidak sempurna kepada rakyat. Kroni makin buncit. Rakyat merangkak-rangkak.

Jangan tanya pasaipa aku berkerut dahi tahan marah bila nampak orang korporat enak duduk dalam kereta ada driver pastu sambil dok baca surat khabar pulak. Serius aku benci orang yg tak reti nak menolong orang lain. Kau punya rumah agam dan vila nilai juta-juta. Bukan sebuah, malah merata tempat aset kau tersimpan. Apalah salahnya hulur sedikit buat amal pada rumah anak-anak yatim, sekolah tahfiz (byk yg uzur kondisinya), rumah orang tua-tua, gelandangan, pengemis bagai.

14092013,BTS, KL - Seorang ayah sedang mendukung anaknya, sambil jari dituding ke arah kereta api laju ERL. Bisa saja punya makna "lihat itu anakku, negara kita sudah maju, mampu punya kereta api laju". Si anak merenung bangga. Bukan salah ayahmu, nak. kerana tidak dapat memberi keselesaan duduk bersandar dalam kereta yg punya hawa dingin nyaman. Apakah kau mengerti maksud kesempitan hidup, anakku?

05102013, Stesen Monorel Titiwangsa - Terlihat aku seorang ayah yg kasar telapak tangannya, sedang menggenggam sekampit beras. ;( Beras itu cuma 5 kg. Pakcik ni tak mampu beli beras dlm kuantiti yg banyak. Kita taktau, dia berjalan jauh to buy beras ntk anak bini kat rumah. We never know. Aku follow pakcik ni dari belakang as we're heading to same place (to monorel ttwgsa). Then pakcik tu berpaling and asked me stg. he did asked "dik, nk pergi Chow Kit ikut sini ye? Aku sedaya upaya maniskan muka senyum pada pakcik tu. Tapi disebabkan aku pon baru pertama kali kt monorel ttwgsa so aku jwb "tak pastilah pakcik, saya pon baru sampai sini" Then I figure out, monorel ni mmg sehala je. After ttwgsa, ke Chow Kit lah dia. That pakcik turun tangga to wait kt seberang sana. Last-last kami naik tren yg sama sebenarnya. Ya ALLAH, next time mohon alert Aween. Dlm tren aku tercari-cari pkcik tu, aku nampak dia, aku senyum. Aku lega coz aku tau dia pasti sampai destinasi dia. Rasa nak teriak dah time tu T___T. 

Malam tadi (10102013) sambil dok gosok baju kurung aku tengok berita kt tv1 pasal rakyat from India yg kena tipu dgn agen di Malaysia yg katanya nk bg depa pelunag pekerjaan kt shoppinng mall dgn gaji RM1800/month. Ini gila ! Aku rasa macam nk cari agen yg bodoh ni pastu nak katok kepala dia pakai kayu besbol, boleh? Orang India tu kesempitan hidup, niat depa nk mai sini cari rezeki bg anak bini depa makan, hang selambe badak dok naya orang. Serius aku geram sungguh. Aku mohon agen ni kena tangkap pi dok kt mana-mana penjara sat lagi aku habaq kt pak aku pi belasah hang. Jgn dok penaya orang sangat. Biasanya rakyat from Bangla/India/Pakistan ah mana-manalah, they did paid certain amount to the agent. Ada yg sampai sanggup gadai rumah kt tempat asal depa pasai depa tau bila mai Msia depa boleh buat duit (kerja), tp end up jadi lagu ni. Adoi, kesiannya. Bumi ALLAH ni luas. Biaq pilah depa nk cari rezeki kat mana-mana pon. Kadang tu kesian jugak tengok depa yg kerja jadi buruh kasar ni. Berpanas tengahari rembang semata nk cari duit. Mana ahli politik, korporat? Depa dok dalam opis, ada ekon pastu makan sedap-sedap. Tapi makan harta org lain. Depa makan rasuah. Aku benci.

*rasa macam nk tumbuk pintu tapi karang tgn sendiri sakit pulokk* 



"Kita sama-sama makan. Yang beza, orang bawahan makan nasik, orang atasan makan rasuah"







#SelfReminder : Bila dapat gaji, mohon jgn lupa memberi : mak ayah, adik-adik, belanja kawan, sedekah to pengemis, and if ada rezeki lebih, buy something to orphanage. insyaALLAH ;)

6 comments:

  1. lu jgn tumbuk pintu tapi lu tokak jer engsel pintu tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro, lama tak nampak sini. aiyaak !
      Selamat Hari Raya Aidiladha nooo~

      Delete
  2. realiti oh realiti...

    bak mai fb hang

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasaipa nk mintak fb pulak nih? Nk aku PM address ntk pos duit raya ke hapa huh? Cari je Nur Aizureen Md Zahir. kalau DP gambaq rare awesome weird tu aku lah ;p

      Delete
  3. Sebab sifat belas ehsan dah takda dalam diri kita, masing masing lebih pentingkan diri. Nak salahkan siapa?

    ReplyDelete