Monday, 7 October 2013

dun judge *jari telunjuk ke kiri kanan*



Assalamualaikum ;)

Nak istiqamah buat benda baik ni kadang payah. I wish I can be like Kak Hanis. She's very pretty, muka manis selalu senyum, humble wlpn kerja hebat. She always share something good kat blog and twitter account dia. How I wish I can be like her. Solat awal waktu, rajin tangan memberi sedekah, bermanis muka dengan semua orang dan berbaik sangka. Always told myself "who do you think you are?". Why nak kutuk orang yg pakai tudung tp wear sleeveless shirt, skinny jeans etc. Am I wearing tudung yg menutupi dada? MasyaALLAH =.=' Aween, stop judging people. Look at yourself and correct anything wrong. I'm impressed seeing Kak Tasneem. Come from a good family which her father is a doctor (own 3 clinics area Shah Alam) and her mother is a professor. Kak Tasneem sekarang buat medik kat Egypt. Married and ada seorang anak. My aunt told me that wedding Kak Tasneem sangat meriah gemilang bagai, maklumlah buat kt 5-star hotel. But then , they do invite ramai org ntk datang memeriahkan majlis tu. Sedekah to those who are less fortunate, barakah ;) But Kak Tasneem orangnya very down-to-earth, pakai simple je, jubah biasa, takde nk color-blocking hijabista bagai. Suara Kak Tasneem, lembutnya. Everytime aku nk bersiap-siap ntk keluar or to the office, always look into the mirror and said to myself "nak melawa nak tunjuk pada sapa Aween? Why nk bersiap over the top sangat? Be moderate. Aurah before fashion" !. Always kena berperang with myself. Tengok member pakai lawa-lawa baju kalerful semua nak ikut. So whenever aku nak bersiap-siap, I think of Kak Tasneem. Why can't I be like her, kan? Moderate and simple. Then pasal baca Al-Quran. I wish aku boleh baca Quran sekerap aku baca buku-buku lain =.=' Ya ALLAH bila aku tengok Qari Junior, serius rasa nak menitis air mata. Hebatnya budak-budak tu baca Quran. Sedapnya suara depa berlagu. Tambah bila dengar waktu Ramadhan, sayu je. Sudahlah pandai membaca, bijak menghafaz pulak. Moga hidup kalian berkat, dik. Kalau adik-adik tanya akak, surah apa yg akak hafal, mungkin ayat-ayat lazim dan surah Yassin sebab itu je yg rajin dibaca =.='. Serius, umur dah 23 ni memang tahap wajib baca Quran dgn baik dan lancar. Kena berguru balik. Tak boleh nk hu-ha-hu-ha lagi dah. Be serious ! May ALLAH ease everything, and be a blessing to everyone, because we can. InsyaALLAH ;)




3 comments:

  1. may Allah ease you :)

    moga kita istiqamah memperbaiki diri.

    ReplyDelete